« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Ilves repi Jeri-koiraa Jäppilässä

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 15.01.2010 klo 13:35 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Ilves repi Jeri-koiraa Jäppilässä
Ilves repi Jeri-koiraa Jäppilässä

Kasvaneet suurpetokannat ovat aiheuttaneet viime vuosina yhä enemmän metsästyskoirien ja petoeläinten välisiä kohtaamisia. Norjan harmaahirvikoira Jeri tappeli itsenäisyyspäivänä ilveksen kanssa ja oli vähällä menettää henkensä.

– Olimme Pohjois-Jäppilän ja Niinisen hirviseurueen kanssa tavoittelemassa syksyn viimeisiä hirviä, kun Jeri kohtasi ilveksen. Kuvittelin, että koiralla oli hirvi haukussa ja annoin sen haukkua reilun tunnin ajan ennen kuin menin haukulle, Jerin isäntä Kauko Huttunen kertoo.

Haukku jatkui vielä, kun Huttunen pääsi paikalle. Jeri oli ajanut ilveksen puuhun ja se katseli koiraa turvallisesti noin kymmenen metrin korkeudelta koivun haarassa kököttäen. Koira ei olisi malttanut jättää kissaa, joten isännän oli kuljetettava se pois hihnassa.

Haukku alkoi älähdyksellä

Jeri ei ole tiettävästi ennen kohdannut ilvestä. Tosin Huttusen mukaan koira ei ole tavallistenkaan kissojen ylin ystävä, vaan on ajanut ilveksen pienempiä ja kesympiä serkkuja ansioituneesti pois pihamaaltaan.

Jerin ilveshaukku alkoi erikoisella tavalla, mutta vielä siitä ei osannut isäntä arvata haukun kohdetta.

– Näin jälkikäteen ajateltuna haukku alkoikin erikoisesti, älähtämällä ja oli todella kiivas. Tutka näytti haukkutiheydeksi yli sata kertaa minuutissa.

Isäntä ei koiraa pois kuljettaessaan huomannut, että Jerissä olisi ollut mitään vialla. Päinvastoin, koira puhkui intoa, eikä verta tullut mistään. Pari päivää myöhemmin Jeri alkoi liikkua vaikeasti ja se vietiin eläinlääkäriin. Eläinlääkärillä huomattiin, että koiralla oli selässä pienet raapimisjäljet ja mahan puolelta paljastui vielä karmaisevampi löytö: ilveksen kynnet ja mahdollisesti myös hampaat ja olivat tehneet syvät pistohaavat miltei vatsakalvoon asti.

– Oli vain muutamista milleistä kiinni, ettei ilves tavoittanut suolille asti…

Julkaistu Pieksämäen Lehdessä 8.1.2010

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit