« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Taidetta tummalle taivaalle

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 16.01.2010 klo 13:46 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Taidetta tummalle taivaalle
Taidetta tummalle taivaalle
 
Lyhytkin ilotulitus vaatii näyttävän lopputuloksen aikaansaamiseksi ammattilaisen asiantuntemusta ja tarkkaa suunnittelua.
Kirkkaanvihreä pallo nousee kimakasti viheltäen kohti tähtitaivasta, aina vain korkeammalle. Lisää vihellyksiä ja välähdyksiä, kunnes taivaalle räjähtää vihreä, jättimäinen kukka. Sen kimaltelevat terälehdet putoavat hiljalleen alas välkkyen samalla, kun taivaan valtaavat punaiset ja oranssit ruusukkeet kilpaillen huomiosta jo hiipuvan vihreän loisteen kanssa.

Mustalle yötaivaalle maalatun teoksen takana on pieksämäkeläinen pyroteknikko Ilkka Vauhkonen. Vauhkonen on ampunut ilotulitteita viiden vuoden ajan. Vuosi sitten miehen kädenjälkeä saatiin ihailla Pieksämällä Haapakoskella sekä keskustassa ja Mikkelissä.

Tänä yönä Vauhkonen ampuu Pieksämäen kaupungin ilotulituksen Pieksäjärven ylle.

– On hienoa, että saimme siirrettyä ilotulituksen torilta perinteiselle paikalle Pieksäjärvelle. Toikanniemestä pystyn ampumaan paljon monipuolisemman ja näyttävämmän ilotulituksen, Ilkka Vauhkonen sanoo.

Kaupunkiympäristö karsii ilotulituksesta yleensä pois matalalle nousevat tulitteet. Nyt Pieksämäelläkin nähdään ensimmäistä kertaa monenvärisiä viuhkamaisesti leviäviä raketteja.

– Viuhkat nousevat 50 – 70 metriin, pienimmät jäävät 40 metriin. Kaikkien ostettavissa olevat ilotulitteet nousevat maksimissaan 30 – 35 metriin, mutta kun niitäkin pistää tarpeeksi taivaalle, saa niistäkin näyttävän näköisen shown. Pyromassaa kuluttajaraketeissa on tietenkin vähemmän kuin ammattikäyttöisissä ilotulitteissa.

Vauhkosen ampumat isoimmat, kuusituumaiset raketit nousevat yli kahteensataan, liki kolmeensataan metriin. Efektikin, eli raketin taivaalle piirtämä kuvio, on halkaisijaltaan noin 200 metriä…

Länsi-Savo 31.12.2010

Tags: , , ,

  • Viimeisimmät kommentit