« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Huomenta!

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 02.03.2010 klo 17:03 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Huomenta!
Huomenta!

Kamera kuvaa alkusyksyn soratietä, puiden lehdissä on vasta aavistus kellertävää. Jostain kauempaa kuuluu ajokoiran sointuva haukku. Äkkiä tien päässä näkyy liikettä, lähemmäs tullessa liike hahmottuu jänikseksi. Kun pahaa aavistamaton jussi saavuttaa haulikkohollin, kuuluu taustalta reipas ”Huomenta!”. Jänis istahtaa niille sijoilleen ja samassa jysähtää myös haulikko.

Eipä arvannut Vesa Tyrväinen itsekään millaiseen suosioon Pieksämäen Niskamäessä kuvatut jänisvideot vielä nousisivat, kun hän lähetti ensimmäisen koosteensa videoita.fi-sivustolle joulun pyhinä 2007. Melko tarkalleen kaksi vuotta myöhemmin alkuperäistä Huomenta-videota on käyty katsomassa 80 000 ja muutamaa päivää myöhemmin lisättyä Huomenta, osa 2:ta noin 101 000 kertaa. Kun myös Helsingin sanomat noteerasi viime syksynä mustan huumorin sävyttämät jänisvideot, saivat ne oitis tuhansia uusia katsojaa.
 

Taneksen risteyksessä

Huomenta-videot saivat alkunsa jo viime vuosituhannen puolella. Tyrväisellä oli kaksi käyttövaliokoiraa, Riku ja Taavi, joita hän treenasi ahkerasti ajokokeita varten.
– Jänistä ei aina ammuttu. Varsinkaan kotikulmilta ei hyviä harjoitusjäniksiä kannata ampua. Jänikset ja niiden käyttämät reitit alkoivat tulla tutuiksi ja aloin huudella niille huomenta, Vesa Tyrväinen kertoo.
Jänisvideoiden kuvatuin paikka onkin ”Taneksen risteys” Etelä-Niskamäessä. Jänisten kulku ohjautuu helposti tielle, sillä tien toisella puolella maasto rajoittuu Iso-Nivu -järveen…
 
  Julkaistu Metsästys ja Kalastus – lehdessä 3/2010
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  • Viimeisimmät kommentit