« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Black on black

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 09.04.2010 klo 12:40 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Black on black
Black on black
 
Saunan ei tarvitse olla musta ja nokeava kuten perinteinen savusauna. Moderni musta sauna syntyy mustaksi käsitellyistä laudepuista ja seinäpaneeleista. Tunnelmaa täydentää kylpyhuone kiiltävän mustalla laatoituksella.
Musta on nyt muotia sisustuksessa ja kaikkien värien äiti on löytänyt tiensä myös sauna- ja kylpyhuoneosastolle. Musta sauna on varsin kotoisa ja tuo mieleen perinteisen savusaunan. Kun musta käsittely paneeleille on kuitenkin tehty oikeilla aineilla, ei löylyissä tarvitse pelätä takamukseen tai selkään jääviä mustia raitoja.

Mustat lauteet syntyvät yhtä hyvin vanhoista lauteista kuin uusistakin – vanhat vain vaativat hieman enemmän työstöä. Mallisaunamme mustat lauteet syntyivät Liberon spriipohjaisen kuultomaalin mustanharmaa-sävyllä. Uudet lauteet ja seinäpaneelit olivat helppoja käsitellä ennen paikoilleen asentamista. Ne maalattiin kahteen kertaan ja lopuksi käsiteltiin vielä sävytetyllä viimeistelyöljyllä. Öljy antaa lauteille ja seinille lialta suojaavan pinnan.

Vaikka paneelit eivät ole pikimustat, on löylyhuoneessa sopivan hämyisää. Valoa saunaan tulee vain pienestä ikkunasta ja kahdesta ylälauteen alle sijoitetusta valaisimesta. Valoa ei pahemmin heijastu katostakaan, sillä myös sekin on musta.

Kivestä saa pehmeät löylyt

Pienen saunan lauteille mahtuu lämmittelemään 2 – 4 henkeä – ja kaksi mukavasti jalat lauteille
nostettuina.
Saunan kiukaaksi valittiin Harvian Kivi. Kartionmallinen kiuas nousee hauskasti lattiatasolta lauteiden läpi ja sitä kehystää komea rosterinen kehys. Kokonaisuus on kuin taideteos.

Asunnon omistajat haaveilivat puukiukaasta, mutta totesivat puuhuollon rivitaloasuntoon olevan sen verran monimutkaista, että päätyivät kuitenkin sähkökiukaaseen. Kivi-kiukaaseen he ovat olleet tyytyväisiä, sillä siitä irtoaa pehmeämmät löylyt kuin peltikylkisestä sähkökiukaasta…

 

Julkaistu Pieksämäen Lehdessä 26.3.2010.

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit