« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Ampumakinossa ammutaan kovilla

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 16.05.2010 klo 10:02 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Ampumakinossa ammutaan kovilla
Ampumakinossa ammutaan kovilla
Saksalaiset metsästäjät ovat päässeet 2000-luvulla harjoittelemaan aseen käsittelyä ampumakinoissa, joissa ampuminen on niin aidon tuntuista kuin se vain ilman elävää kohdetta voi olla – omalla aseella ja vieläpä kovilla panoksilla. Tutustuimme ampumakinoon aivan Luxemburgin rajan lähellä sijaitsevassa Grosskampenbergissä.

Ampumakinossa tunnelma on kuin aidossa metsästystilanteessa. Ampujan kädessä on oma tuttu ase, kovat piipussa ja edessä pyörivällä elokuvakankaalla eteen voi ilmaantua yllättäviäkin tapahtumia. Kinossa esitetään lyhytelokuvina aitoja metsästystilanteita, joissa eletään eri vuodenaikoja, saaliseläimet vaihtelevat ja ne tulevat eteen eri kulmista. Tien ylitse juoksevan villisikaperheen perässä voi seurata koira, joka saattaa yllättää varomattoman ampujan.

Radalla ampumaetäisyys on 25 metriä, mutta elokuvan antama syvyysvaikutelma on realistinen niin eläimen koon kuin sen liikkeen vaatiman ennakon suhteen. Maisemaa tarkastellaan passissa seisovan ampujan näkökulmasta joko maatasolta tai tornista. Elokuva toistaa tapahtumat vain ampumasektorin alalta.

Filmeissä riittää valinnanvaraa. Yli 200 elokuvasta voi valita villisikojen lisäksi saaliseläimeksi muun muassa hirviä, kauriita, kettuja ja peuroja.

Lyhyttä ja pitkää

Kinot toimivat yleensä aseliikkeen tai asesepän pajan yhteydessä, niin myös Grosskampenbergissä. Siten rata toimii myös aseenostotilanteessa koeammuntapaikkana. Joillakin asetehtailla , kuten Blaserilla, on käytössä omat ampumakinonsa.

Radalla saa ampua sekä pitkillä että lyhyillä aseilla, haulikolla voi ampua vain täyteisiä. Mustaruuti- ja sotilasaseet ovat kiellettyjen aseiden listalla samoin jousiaseet. Aseen iskuenergia saa olla korkeintaan 7000 joulea puolivaippaisilla panoksilla ammuttaessa…

 

Metsästys ja Kalastus  5/2010

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit