« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Haapakoskelaiset tyhjensivät kaupat aggregaateista

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 10.08.2010 klo 16:09 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Haapakoskelaiset tyhjensivät kaupat aggregaateista
Haapakoskelaiset tyhjensivät kaupat aggregaateista

Asta-myrsky runteli sähkölinjoja pahiten Haapakoskella. Suurin osa kylästä oli sähköittä koko viikonlopun. Aggregaatit loppuivat Pieksämäen kaupoista ja vuokraamoista heti perjantaiaamuna.

Haapakosken Pitkäsmäessä lypsykarjaa pitävä Reijo Karjalainen oli onnekas ja sai aggregaatin lainaan kylän mieheltä.

– Käsinlypsy ei onnistuisi. Ei sen paremmin isäntä kuin lehmätkään ole tottuneita siihen, Reijo Karjalainen totesi.

Karjalainen osasi aavistella pahinta, kun kännykkä perjantain vastaisena yönä piippasi tekstiviestin hakekärryltä, sähköt olivat katkenneet. Eipä mennyt kauaakaan, kun myrsky iski kimppuun. Tilanteen rauhoituttua mies lähti tutkimaan tiluksiaan. Karjalainen totesi lehmien olevan laitumella kunnossa ja lähti raivaamaan tietä auki sen päälle kaatuneista puista. Tien raivaus yön tunteina kannatti, sillä aamulla oli lähdettävä etsimään kiireellä varavirran lähdettä, kun navetalla ei ollut sähköjä ja lehmät odottivat lypsylle pääsyä.

– Onneksi sain aggregaatin pian ja lypsy myöhästyi vain 3,5 tuntia. Siitä ei pitäisi olla lehmille vielä haittaa, mutta varsinkin hyvässä lypsyssä oleville lehmille pitempi lypsyväli kasvattaa tulehdusvaaraa. Aamulypsyn jälkeen tilatankki olikin tyhjennystä vaille valmis ja meijerin auto pyrähti pihaan hakemaan maidon heti tuoreeltaan.

Tankin ja lypsimien pesu on sähkökatkon aikana tehtävä käsin, sillä vesi on lämmitettävä saunan padassa.

– Katko teettää lisätöitä, mutta onneksi tärkein, lypsäminen onnistuu. Tosin lypsyn aikana ei saa olla mikään muu sähkölaite päällä, koska aggregaatissa ei riitä potku. Kohta alkaa tulla ongelmia jauhojen kanssa, sillä  4,5 kilowatin aggregaatti ei jaksa pyörittää myllyä. Ei kai auta kuin litistellä kaurat vasaralla pölkyn päällä, Karjalainen pähkäili lauantai-iltana.

Karjalainen oli jo perjantaina tiedustellut järeämpää aggregaattia Suonenjoen K-raudasta.

– Vasta ensi torstaille lupasivat. Nyt kun hommaa traktoriaggregaatin, ei sitä enää sen koommin tietenkään tarvitse. Jälkikäteen tämäkin vielä naurattaa, mutta tällä hetkellä sähkötön olotila alkaa jo nyppiä. Tällainen kyllä pudottaa maan pinnalle ja sitten osaa taas arvostaa, kun sähköt toimivat…

Julkaistu Pieksämäen Lehdessä 2.8.2010

  • Viimeisimmät kommentit