« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Karhu kaatui Hankasalmella

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 13.09.2010 klo 15:56 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Karhu kaatui Hankasalmella
Karhu kaatui Hankasalmella

Pieksämäen seudun yhteislupa-alueen karhujahti saatiin päätökseen sunnuntaina, kun Hankasalmella kaadettiin 170-kiloinen uroskarhu. Karhun kaato oli lähellä Pieksämäelläkin, sillä karhu oli kahtena päivänä koiran haukussa Kumpusen ja Mataramäen alueella.

Hankasalmen Tervamäen kylällä kaadettu karhu oli juuri sellainen yksilö kuin kaatoluvan myöntäjät toivoivatkin: pihojen läheisyydessä kulkenut niin sanottu ”haittakarhu”.

– Karhun jälki löytyi vain 10 metrin päässä hevostilan pihasta, tieltä, karhulupaa hallinnoinut Urpo Neuvonen kertoi.

Tiellä oli ollut kahdenkin eri karhun jäljet. Toisen kontion tassun leveydeksi mitattiin 16 ja toisen 13 senttiä.

– Aloituspäivästä lähtien olemme etsineet karhun jälkiä, mutta tämä oli ensimmäinen päivä, kun löysimme tuoreet jäljet, karhujahtiin osallistuneet miehet kertoivat karhun kaadolla.

Koiran haukkuun valikoitui jälkensä jättäneistä kontioista suurempi. Lopullisessa mittauksessa sen tassun leveydeksi saatiin 15 senttiä. Karhu painoi 170, 5 kiloa.

– Karhu olisi vielä loppusyksyn aikana nostanut painoaan useiden kymmenien kilojen verran. Talviunille käydessä karhulla on nahkansa alla viiden sentin läskikerros, kun tällä on rasvaa kertynyt vasta sentin verran, Hankasalmen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmies Esko Partti arvioi nylkypaikalla.

Kaikkiaan Hankasalmella tehtiin kesän aikana havaintoja kahdeksasta eri karhusta. Alueen etelälaidassa oli liikkunut myös pennullinen karhu.

Karhu ammuttiin karjalankarhukoira Jeren haukusta. Koira ennätti haukkua petoa 1,5 tunnin ajan, kunnes passiketju saatiin kuntoon. Karhu piilotteli metsästäjiä tyypillisessä ojanvierustureikossa, jossa näkyvyys oli huono. Koira sai ahdistettua otuksen kuitenkin sen verran esille, että kaksi miestä pääsi ampumaan sitä.

Passissa oli hankasalmelaisten metsästäjien lisäksi kangasniemeläisiä, jotka oli hälytetty valmiuteen heti aamusta jahdin alkaessa, sillä karhu liikkui lähellä Hankasalmen ja Kangasniemen rajaa. Kaikkiaan passissa oli noin 40 henkilöä…

Pieksämäen Lehti 10.9.2010

Tags:

  • Viimeisimmät kommentit