« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Kissajahtia koiran kanssa

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 12.12.2010 klo 12:09 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Kissajahtia koiran kanssa
Kissajahtia koiran kanssa
Pilkkihaalareihin, turkishattuihin ja pipoihin pukeutunut jahtiporukka istuu tienristille viritetyn nuotion ympärillä. Joku mustuttaa makkaraa tulessa, osa lämmittelee loimussa pakkaspassissa kohmettuneita sormiaan. Tien päästä kuuluu odotettu pärinä ja pian paikalle kurvaa parhaat päivänsä nähnyt Lynx takatuhdollaan oikea kissapeto, ilves.

Jäppilän riistanhoitoyhdistyksellä on metsästyskaudella 2009 – 2010 käytettävissään historialliset kaksi ilveksen kaatolupaa. Viime vuosina alueen petokanta on kasvanut vauhdilla. Tupsukorvia on arvioitu riistanhoitoyhdistyksen alueella olevan jopa 30 kappaletta. Pentueita on ollut paljon ja ne ovat menestyneet hyvin runsaiden jäniskantojen ja hyvien myyrävuosien ansiosta. Alueella on nähty useita kolmen pennun ja jopa yksi neljän pennun ruokakunta.

Sitä mukaa, kun ilvekset ovat lisääntyneet, ovat jänikset ja ketut vähentyneet ja viimeiset rusakotkin on pian pistelty parempiin suihin. Kissapedot ovat tyhjentäneet jopa supiluolia pahimpaan nälkäänsä.

Loppuvuodesta 2009 on selvää, että petokanta on kasvanut liian isoksi. Ravintoa ei ole enää riittävästi ja pennut ovat heikkokuntoisia.

Toisella luvalla ammuttiin edelliskeväinen pentu, jolla painoa oli vain 6,5 kiloa.

– Yleensä tähän aikaan pennuilla on painoa jo kymmenisen kiloa, Jäppilän riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Ossi Lappi kertoo.

Pakkanen ei pelota

Ilvesjahti käynnistyy Jäppilässä heti vuoden vaihduttua. Elohopea on painunut miinus 16 asteeseen ja on edelleen laskusuunnassa. Toimittajan empivä tekstiviesti: ”Ei taideta ilvestä jahdata tänä viikonloppuna?” saa vastauksen jahdin yhteyshenkilöltä: ”Kyllä me huomenna kokoonnumme katselemaan ilveksiä, kun ei ole tullut peruutusviestejä, vaikka kylmähkö keli onkin.”

Ilvesjahti on odotettu tapaus, eikä pakkanen pelota. Jos et ole ensimmäisellä kierroksella mukana, voi ilveksen mehtuu mennä sivu suun. Ilvesjahdissa tilanteet vaihtuvat nopeasti ja parhaassa tapauksessa jahti on ohi muutamassa kymmenessä minuutissa…

Metsästys ja kalastus 12/2010

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit