« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Häkäkuolema kävi lähellä

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 24.12.2010 klo 00:42 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Häkäkuolema kävi lähellä
Häkäkuolema kävi lähellä
Pieksämäkeläinen nelilapsinen Elomaan perhe tietää kuinka kavala myrkky häkä on. Perhe sai häkämyrkytyksen ja selvisi siitä nipin napin hengissä.

Elomaat olivat vierailulla mummolassa. Miesväki jäi vielä ulos, kun naiset ja lapset menivät sisälle. Talon leivinuunia oli lämmitetty totuttuun tapaan aamusta.

– Laitoin nuorimmaisen nukkumaan ja vanhemmat lapset katselivat televisiota. Kaikki olivat kovin uneliaita ja mummikin totesi verenpaineensa heittelevän, kun pystyssä pysyminen oli vaikeaa. Kun vanhin poikamme 9-vuotias Eetu alkoi oksentaa ja kaatui tajuttomana lattialle ja heti kohta 5-vuotias Nea myös oksensi ja meni tajuttomaksi, tajusin mistä oli kyse, Hanna Elomaa kertaa kahden viikon takaisia tapahtumia.

”Häkää, kaikki pihalle!” huudahdus oli äidin viimeinen muistikuva tapahtumista. Seuraava oli ulkoeteisessä, jossa istuessaan hän soitti hätäpuhelun. Lyhyemmän aikaa sisällä ollut isä, Mika Elomaa kävi avaamassa uunin pellit sekä ovet ja ikkunat.

Kun ambulanssi saapui puolta tuntia myöhemmin paikalle, oli talo jo niin hyvin tuulettunut, ettei mittaus enää näyttänyt häkää olevan talon sisällä.

Elomaat ajoivat oksentelevien ja juuri ja juuri tajuissaan pysyvien lasten kanssa Joroisista Varkauden sairaalan ensiapuun. Siellä ei ollut laitteita, joilla olisi voinut mitata veren häkäpitoisuuden. Niinpä koko joukko kiidätettiin happinaamareissa kahdella ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Tuntui, että pää halkeaa ja piti ottaa seinistä tukea, että pysyi pystyssä.

Kuopiossa otetuissa verikokeissa ilmeni, että kaikilla myrkytyksen saaneilla oli häkää veressä, vaikka he olivat saaneet hapetushoitoa jo usean tunnin ajan. Eniten häkää oli veressä Oonalla, 2 , joka oli ollut parhaiten suojassa häkämyrkytykseltä eri huoneessa. Koska Oonan oireet olivat vähäisiä, ei hän myöskään saanut happihoitoa yhtä paljon kuin muut.

– Lääkärin mukaan pelastumisemme oli vain muutamista minuuteista kiinni. Enkeleitä oli reissussa mukana, Hanna Elomaa toteaa.

Sitä on aina ajatellut, että kyllä häkä haisisi ja häkämyrkytyksen huomaisi. Päänsärky, jota minulla ja 7-vuotiaalla Eelillä oli, on kuitenkin aika normaalia, ja mummin heikotus luullun verenpaineen vuoksi. Myrkytys tapahtui ihan huomaamatta, ja sitten ei vain jaksanut tehdä mitään…

Länsi-Savo 19.12.2010

Tags: ,

  • Viimeisimmät kommentit