« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Luonnonperennat sopivat mökkipihaan

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 07.04.2011 klo 19:38 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Luonnonperennat sopivat mökkipihaan
Luonnonperennat sopivat mökkipihaan
Kun suunnittelee kesämökin pihapiirin kukkaistutukset luonnon perennoista, ei tarvitse huolehtia sen paremmin kasvien talvisuojauksista kuin kukkapenkkien kastelusta hellekesälläkään.
Jos ei halua mökkipihastaan ympärivuotista työmaata, kannattaa piha somistaa helppohoitoisilla luonnosta löytyvillä kasveilla.

– Luonnonperennat ovat sitkeitä kasveja, jotka pärjäävät hyvin kaikkina vuodenaikoina. Mökkipihoissa ne ovat turvallisia siksikin, ettei ympäristölle koidu vahinkoa vaikka kasvit ryöstäytyisivät pihan ulkopuolelle. Jalostetut kasvit eivät aina menesty tai sitten ne voivat ryövätä alan alkuperäisiltä kasveilta, monenlaisien kasvien menestystä omassa pihassaan testannut pieksämäkeläinen kotipuutarhuri Pirjo Nykänen kertoo.

Luonnonperennoja voi etsiä sananmukaisesti luonnosta, joitakin lajeja myydään myös puutarhoilla. Kasveja kannattaa etsiä myös taimenvaihtopäiviltä tai harrastaa kasvivaihtoa ystävien kanssa.

– Kannattaa katsella ympärilleen, kun kulkee luonnossa. Maanomistajalta pitää tietenkin kysyä lupa kasvien siirtoon, Tuula Koskimäki muistuttaa.

Nykänen ja Koskimäki ovat kiertäneet vuosien ajan tutustumassa moniin puutarhoihin niin kotikaupungissaan kuin alan messuilla ja maailmalla. Nähty on niin onnistumisia kuin epäonnistuneitakin valintoja.

– Monesti pihoihin otetaan liian vaikeita ja väärän kasvuvyöhykkeen lajeja. Pieksämäki sijaitsee kolmos- ja nelosvyöhykkeen rajalla, joten kaikkein varmin valinta on neljännen vyöhykkeen kasvit. Jos tuntee kasvupaikan hyvin, voivat toki eteläisemmätkin lajikkeet saada menestymään, Tuula Koskimäki sanoo.

Mökkipihaan nämä kotipuutarhurit valitsisivat sellaisia huolettomia kasveja, joita ei tarvitse suojata talveksi jäniksiltä ja myyriltä.

– Mitä jalompia kasvit ovat, sitä herkullisempia ne ovat jyrsijöiden mielestä. Hedelmäpuut kannattaa ainakin jättää mökkipihalta pois…

Länsi-Savo 7.3.2011

Tags: , , , ,

  • Viimeisimmät kommentit