« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Karvat pois ja laitumelle

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 05.06.2011 klo 10:14 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Karvat pois ja laitumelle
Karvat pois ja laitumelle
Lampaat pääsevät pian kirmaamaan vihreälle laitumelle. Sitä ennen ne kuitenkin keritään ja myös niiden sorkat leikataan.
Bovallius-ammattiopiston lampolassa on viime päivien ajan riisuttu lampaita talvitakeistaan. Villat keritään kaksi kertaa vuodessa: syksyllä kun lampaat otetaan laitumesta sisälle ja keväällä ennen laidunkauden aloitusta.

Työnjohtaja Maarit Kräkin ohjaa Seppo Naukkarisen avustamana Elli-uuhen seisomaan telineelle, jonka avulla lammas saadaan nostettua puoli metriä korkeammalle. Iso trimmeri surahtaa käyntiin ja karvat alkavat tipahdella. Elli ei ole moksiskaan.

– Lampaat tottuvat pian keritsemiseen. Koneen ääni osaltaan rauhoittaa niitä, Maarit Kräkin juttelee ja Ellin korvat kääntyilevät taaksepäin, kuulostellen.

Tänä keväänä Kräkinillä on kerittävänään kymmenen uuhta ja neljä karitsaa. Yhtä lammasta kohden aikaa kuluu parisenkymmentä minuuttia. Keritsemisen jälkeen hoidetaan sorkat ja lopuksi eläimille annetaan vielä matolääke.

– Sorkkien hoitaminen on tärkeää eläinten terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi. Sorkkien leikkaamiseen aikaa tahtoo aina tuhrautua enemmän kuin keritsemiseen, sillä lammas ei jaksa tasapainoilla kauaa kolmella jalalla, Kräkin kertoo ja esittelee Ellin Leningrad Cowboys – bootsin malliseksi talven aikana kasvanutta sorkkaa.

Toimenpiteitä seuraa tarkkana vieressä vuoden vanha bordercollie Kingi. Kingistä Kräkin toivoo saavansa apulaisen lampaiden paimentamiseen.

Kingi lähtee kohta paimenkoulutukseen, ja sen jälkeen koulutetaan minut koiran ohjaamiseen. Saa nähdä kumpi oppii paremmin, Maarit Kräkin naurahtaa.

Länsi-Savo 23.5.2011

  • Viimeisimmät kommentit