« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Mustan ja harmaan vahva metalliliitto

Aiheet: Kulttuuria, Portfolio ♦ 08.10.2010 klo 16:55 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Mustan ja harmaan vahva metalliliitto
Mustan ja harmaan vahva metalliliitto

Kuopiolaisen nuorenparin rivitaloasunto heijastelee asukkaidensa musiikkimakua, metallia. Valkoiset seinät ja mäntyportaat saivat kyytiä remontissa. Tilalle tuli mustaa, harmaata, rosteria ja metallia.

Anun ja Markon viime kesänä ostama asunto oli tarkoitus saada valmiiksi jouluun mennessä.

– Ihan ei aikataulussa pysytty, joulusaunaan emme vielä päässeet, kaksikerroksisen rivitalokodin persoonalliset asukkaat, Anu ja Marko Raninen, nauravat.

Alakerrasta purettiin olohuoneen ja keittiön erottava seinä. Pinnat kunnostettiin katosta lattiaan. Yläkerrassa suuritöisimpiä kohteita olivat sauna ja kylpyhuone.

Asunnon värimaailma oli selvillä hyvissä ajoin ennen remontin alkua. Metallimusiikin ystäviksi tunnustautuvat Raniset halusivat kotinsa peilaavan metalligenreen kuuluvia tummia sävyjä. Kodin uuden värityksen päälinjat haettiin musta-harmaa-akselilta. Iloiset perusvärit jätettiin vähiin: niitä on lähinnä koriste-esineissä.

– Meillä oli hyvä tuuri, sillä musta oli remonttimme aikaan muotia ja monia materiaaleja oli siinä värissä hyvin saatavana, Anu kertoo.

Tyyli on ja pysyy:

– Meidän kämppä on todennäköisesti mustavalkoinen vielä 20 vuodenkin päästä.

Vaikka asunnossa on paljon mustaa, ei se ole synkkä tai pimeä. Mustan ja valkoisen sopivaa suhdetta haettiin harkiten. Valoisuutta asuntoon tuovat muutamien vaaleiden seinien lisäksi kiiltävät ja heijastavat pinnat.

IT-alalla työskentelevät Raniset ovat itseoppineita rakentajia. Heillä riittää intoa kaikenlaiseen nikkarointiin, sillä heidän mielestään se on mukavaa vastapainoa työlle.

Kiviseinä yhdistää tilat

Alakerran olohuone ja keittiö ovat yhtä avaraa tilaa. Vaikka tilojen lattiat ovat erilaiset, huoneita yhdistää harmaa, kiveltä näyttävä seinä. Lähemmässä tarkastelussa seinä kuitenkin osoittautuu pehmeäpintaiseksi, ääntä vaimentavaksi elementiksi.

Entinen huonejako näkyy enää vain lattiassa. Olohuonekulmauksessa pidettiin laminaattilattia, kun keittiön puolella ja eteisessä lattia kaakeloitiin isoilla harmailla kivilaatoilla.

Eteisessä kaakeleiden alle tuli lattialämmitys. Keittiön puolelle lattialämmitystä ei kuitenkaan laitettu, sillä lämmitystä ei voinut taloyhtiön sääntöjen mukaan yhdistää vesikiertoiseen lämmitysverkkoon. Lattian alle sijoitettu vesikiertojärjestelmä olisi isännöitsijän mukaan ollut turvallisuusriski.

– Olisi ollut hölmöä käyttää sähköä keittiön lattiassa vain mukavuuslämmöksi. Kylppärissä ja eteisessä lattialämmitys on tarpeellinen tilojen kuivumisen kannalta, Anu pohtii…

Oma Koti Kullan Kallis 9/2010

Tags: ,

  • Viimeisimmät kommentit