« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Jape on ajokuningas

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 24.12.2010 klo 00:33 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Jape on ajokuningas
Jape on ajokuningas

Pieksämäki sai ensimmäisen ajokuninkaallisen viime viikonloppuna, kun Sari Huuskosen omistama ja Vesa Tyrväisen ohjaama suomenajokoirauros Mehtä-Tellun Jape voitti arvostetun ajokoirien suomenmestaruusottelun, Kilvan, Imatralla.
Vasta 4,5 vuotias Jape oli Kilvan nuorin osanottaja, mutta pesi pöydän aika suvereenisti tekemällä loistavat tulokset molempina kilpailupäivinä. Vaikkei koira ollutkaan kisan ennakkosuosikki, kertovat sen tähän astiset saavutukset koiran taidoista paljon.
– Japella on tähän mennessä takanaan 15 koetta ja niistä kahdeksan ykköstulosta. Ja nyt se on jo ajokuningas. Ajokoirauroksilla parhaat vuodet ovat yleensä 7 – 8vuoden iässä, joten jos koiralla on kunto kohdillaan ja sille ei satu haavereita, on Japella vielä monia menestyksen vuosia edessä, Vesa Tyrväinen toteaa.

Japen kuninkuus on monen henkilön yhteistyön tulos. Sen kasvattaja on pieksämäkeläinen Jukka Nykänen. Koiran kanssa pohjatyöt on tehnyt Sarin isä, Arvo Salovainio, joka on juoksuttanut koiraa ahkerasti Heikkolan kankaalla Kylmämäessä. Niin metsällä kuin kokeissa Japea ovat kuljettaneet useat henkilöt.
Vesa Tyrväistä on kiittäminen, että Jape aloitti koeuransa.
– Olen seurannut Japen elkeitä alle vuoden ikäisestä lähtien ja koiran ollessa 1,5-vuotias panin merkille miten tervepäinen ja hyvä ajaja se oli ja patistelin Sarin koiran kanssa kokeeseen. Ja niinhän Jape ajoi ykkösen ensimmäisessä pitkässä kokeessaan ja oli jo seuraavana syksynä mukana lohkossa, Tyrväinen kertaa.
Imatralla kaikki meni nappiin. Jape ajoi molempina päivinä kaksi hyvää erää. Ensimmäisen päivän jälkeen se oli jo ykkössijalla ja johti muun muassa edellisvuoden kuningasta kolmella pisteellä.
– Ensimmäisessä erässä saatiin ajo päälle nopeasti, koira haki jäniksen kuudessa minuutissa ja ajoa kertyi 113 minuuttia. Toisessa erässä haku kesti 114 minuuttia ja koira ajoi täyden erän. Jänis juoksi paljon teitä myöten ja se nähtiinkin kymmenen kertaa – koira toimi virheettömästi…

Pieksämäen Lehti 17.11.2010

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit