« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Kalannahka on työstämisen arvoinen

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 11.02.2011 klo 19:03 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Kalannahka on työstämisen arvoinen
Kalannahka on työstämisen arvoinen
Miltäs kuulostaisi lompakko, joka on tehty omasta kymppikiloisesta hauesta? Kalannahka on turhan usein hukkaan heitetty materiaali. Asiantuntevissa käsissä suomukyljet muuttuvat kauniiksi parkituksi nahaksi, jonka pintaan jää kaupan päälle komea suomukuvio.

Kalannahan jalostajat ovat maassamme harvassa. Mikkeliläinen Ossi Kumpulainen on kuitenkin opetellut perinteisen tavan muokata kalannahkaa. Hyvään lopputulokseen päästäkseen hän on hakenut oppia Ruotsista, Irlannista ja Norjasta.

– Kävin 1990-luvulla kansalaisopistossa kalannahan käsittelykurssin, mutta siellä saimme aikaiseksi vain jäykkää koppuraa. Suomessa kalannahan jalostuksella ei ole sellaisia perinteitä kuten esimerkiksi Norjassa, mutta saamelaisalueelta löytyy vielä muutamia osaajia, Ossi Kumpulainen kertoo.

Sota-aikana kaikki käsillä oleva materiaali hyödynnettiin. Tuolloin Friitalan tehdas työstikin kalannahkaa ja 1950-luvulla saattoi jalkaansa laittaa lohennahkasta tehdyt kengät tai kantaa lohennahkalaukkua. Laajempaan käyttöön kalannahka ei kuitenkaan meillä ole koskaan noussut.

Kalaa vai liskoa?

Mieluiten Kumpulainen työstää mateen nahkaa, joka on joustavampi kuin esimerkiksi hauen nahka. Lohi on käytetyin pohjoismaissa, mutta myös kuhasta tulee hyvä nahka.

– Norjalaisista merikaloista saa hyvää nahkaa. Turska, seiti, kissakala ja ruijanpallas ovat hyvää materiaalia. Periaatteessa kaikista kaloista saa nahan, muikku on pienin kala mistä olen tehnyt nahan.

Made on kaunispintainen ja parkittuna nahkana se muistuttaa ulkonäöltään lähinnä liskoa. Koska mateen pienet suomut eivät peitä pintaa kokonaan, jää siihen käsittelyssä kaunis, vaihteleva pinta. Valmiina nahka on varsin sileä ja se kestää kovaa kulutusta. Siksi made sopii erittäin hyvin esimerkiksi vyöhön.

Mateen nahkoja Kumpulainen metsästää ympäri Suomen. Sesonkiaika on kevättalvella lyhyt ja parin kuukauden aikana on hamuttava pakastimeen mahdollisimman paljon materiaalia. Muita kalalajeja on tarjolla miltei ympäri vuoden. Esimerkiksi turskaa saa hyvin norjalaisilta kalatehtailta…

Metsästys ja Kalastus 2/2011

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit