« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Saalista vähällä vaivalla

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 19.03.2011 klo 16:55 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Saalista vähällä vaivalla
Saalista vähällä vaivalla
Kevättalvi on antoisinta aikaa iskukoukkujen virittämiselle. Todella innokas kalamies tosin pistää koukut pyytämään heti syksyn ensijäille ja jatkaa täsmäpyyntiään läpi talven pakkasen ja lumen määrään katsomatta.
Pieksämäkeläinen Ilkka Minkkinen pitää iskukoukut vireessä läpi talven.

– Moni sanoo, että helmikuu on rauhallisinta aikaa koukkukalastuksessa. Kyllähän se sitä on: hauki syö harvakseltaan, mutta silloin saadaan isoimmat kalatkin, Minkkinen vakuuttaa.

Talven ensimmäiset koukut hän kävi viemässä heti järven jäädyttyä. Kolmesenttisellä jäällä liikkumisessa apuna oli potkukelkka. Kolmessa tunnissa kolmeen neljästä koukusta oli jo napannut hauki.

– Ensijäiden aikaan hauet olivat vielä samoilla paikoilla, joilla ne olin nähnyt viimeisillä tuulastusreissuilla, mies kuittaa kalaonnensa.

”Tyhjääkin saa pyytää”

Minkkinen on paneutunut iskukoukkupyynnin saloihin erityisesti Hankasalmen kalaisilla vesillä. Sumuisen tihkuisena huhtikuun aamuna hän suuntaa kohti Armisvettä, jonne koukut on viritetty edellispäivänä.
– Armisvesi on oikukas järvi. Täällä on kuhaa ja taimenta, mutta myös isoja ahvenia. Hauen keskikoko lähes 3,5 kiloa. Tämä ei kuitenkaan ole helppo haukivesi, sillä haukia on harvakseltaan – tyhjääkin saa välillä pyytää, Minkkinen sanailee askelten humpsahdellessa kohvajäässä.

Minkkisen Armisvedestä saamalla suurimmalla hauella oli painoa 7,1 kiloa. Vonkale nousi uistelemalla. Perushaukea, 4 – 6 kilon kaloja on noussut eri pyyntitavoilla useita. Suurin iskukoukkukala on noussut Kuuhankavedestä ja sillä oli painoa 6,3 kiloa.

– Hankavedestä ja Kuuhankavedestä on nostettu kesäisin kymppejäkin ja iskukoukuilla on saatu muutamia 6 – 7 kilon haukia. Kuuhankaveden puolella on hieman isompaa kalaa ja Virmaalta sukulaismies sai iskukoukuilla pari viikkoa sitten seitsenkiloisen hauen…

Metsästys ja Kalastus 3/2011

Tags: , , ,

  • Viimeisimmät kommentit