« Taas mennään! »En tiedä mihin, mutta mä meen.

Ilves söi pantakauriit

Aiheet: Eränkäyntiä, Portfolio ♦ 07.04.2011 klo 19:59 ♦ Kommentit pois päältä artikkelissa Ilves söi pantakauriit
Ilves söi pantakauriit
Mikkelin pohjoispuolelta Rämälän kylältä on syöty viimeinenkin kauris. Parhaimmillaan kylän pinnassa, vihannesviljelmien ympärillä viihtyi parinkymmenen kauriin lauma.
Viisi kaurista pannoitettiin vuonna 2008. Ilves söi niistä viimeisen helmikuun lopulla.

– Kolme kaurista päätyi ilveksen ruokalistalle. Yksi lopetettiin loukkaantuneena ja yksi kauris pääsi karkuun. Se on nähty viimeksi Suonenjoella, kauriit pannoittanut Pertti Hokkanen kertoo.

Kaurislauma pieneni jo viime talvena ja Rämälässä nähtiin viime kesänä enää yksi pannoitettu uros. Se löyti talven aikana naaraan ja toiveissa oli jo uuden kaurislauman alku tänä keväänä.

Toisin kuitenkin kävi. Paikalle ilmaantui ilves kahden pennun kanssa eikä mennyt kauaakaan kun se oli tappanut uroksen. Kauriista olivat jäljellä vain pää ja jalkojen luut. Samoihin aikoihin katosi myös pannoittamaton naaras. Nyt kylällä ei ole enää yhtään kaurista.

Liikaa lunta ja ilveksiä

Rämälän kaurispopulaation tarina alkoi vuonna 2000, jolloin ensimmäiset kauriit tulivat kylälle. Muutamia vuosia sitten, kun kanta oli suurimmillaan, päästiin niitä jo metsästämäänkin parin yksilön verran.

Kauriskannan kohtaloksi osoittautui runsasluminen talvi ja kasvanut ilveskanta. Ruokaa niillä oli edelleen hyvin saatavissa ruokintapaikoilla, mutta paksu hanki vaikeutti liikkumista ja jätti kauriit helpoiksi maalitauluiksi pedoille.

Kauriit viihtyivät vihannesviljelmillä, missä niille oli tarjolla niin mansikkaa, kiinankaalia kuin perunaakin. Kauriit antoivat ihmisten touhuta vain muutamien metrien päässä ruokapaikastaan. Nyt niiden sijaan pihoissa kulkevat ilvekset, joista on runsaasti havaintoja, vaikka kantaa kuritettiin menneellä metsästyskaudella jo kahden pedon verran…

Metsästys ja Kalastus 4/2011

Tags: , ,

  • Viimeisimmät kommentit